Proje kapsamında olan standart dışı yüklerin, zamanında ve hasarsız bir şekilde ulaşması gereken lokasyona taşınmasına proje yük taşımacılığı denir. Proje lojistiği veya proje kargosu olarakta bilinen bu hizmette farklı ebat ve hacimlerdeki yükler, ambalajlanarak özel araç ve ekipmanlar kullanılarak taşınır. Buradaki en önemli kavram zamandır. Yükler belirtilen sürede varması gereken lokasyona ulaşmalıdır. Aksi takdirde büyük kayıplara yol açabilir.
Taşımacılıkta kullanılan ekipman ve araçların ağır yük taşımacılığına uygun olması, sevkiyat yapılacak olan yer ile ilgili prosedürlerin tam olması, yol analizlerinin yapılması ve zaman yönetiminin başarılı bir şekilde planlanması yapılmalıdır. Bundan dolayı proje yük taşımacılığı yapacak şirketin uzman bir kadrosunun olması gerekir. Hangi ülke ya da bölgeye sevkiyat yapılacaksa burasıyla ilgili prosedürlere hakim olunmalıdır. Yol analizleri, mühendislik bilgileri ve zaman yönetimi başarılı bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Bu taşımacılık şekli ile pek çok farklı alanda hizmet verilebilir. Raylı sistem projeleri, tank ve basınç araçları, fabrika enerji santralleri, boru hatları, transformatör, kondansatör ve ısı kazanları bunlar arasındadır. Diğer taşımacılık türlerine göre daha çok özen ve profesyonellik gerektiren bir taşıma sistemi olduğundan dolayı hiçbir ayrıntı göz ardı edilmemelidir. Mutlaka dikkat edilmesi gereken noktalardan birkaçıda, güzergah üzerindeki trafik yoğunluğu, yol üzerindeki köprü, tünel ve üst geçitlerin yüksekliğidir.
Proje yük taşımacılığı ile sevkiyatın sorunsuz bir şekilde ilerleyebilmesi için belirli bir yol izlenmelidir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Planlama ve hazırlık aşaması,
- Maliyet araştırması ve analiz
- Operasyonel uygunluk,
- Yasal uygunluk,
- Denetim,
- Bilgilendirme ve sonuç aşaması,
Planlama ve hazırlık aşamasında, taşıma işlemi için fiziksel koşullar değerlendirilir ve buna bağlı olarak uygun taşıma yöntemi belirlenir. Devamında en kısa ve güvenli rotaya karar verilir. Maliyet ve analiz aşamasında sevkiyat için gerekli olan bütçe belirlenir. Operasyonel uygunluk, taşımacılık için gerekli ekip ve ekipmanların temin edilmesi için planlamanın yapılmasıdır. Yasal uygunluk, belirlenen güzergaha göre resmi kurumlardan gerekli izinlerin alınmasıdır. Denetim aşamasında ise, projenin insan ve çevre sağlığına uygunluğu kontrol edilir. Son olarak ise müşteriye proje hakkında bilgilendirme yapılır.
Proje yük taşımacılığı için en önemli nokta, projenin risklerini tanımlamaktır. Bu da tecrübe ve uzmanlık gerektirir. Dünya standartlarında bir iş sunan MCL, bu konuda öncü bir firmadır. Güçlü altyapısıyla yenilikçi çözümler üreterek müşterilerine en iyi şekilde hizmet vermektedir.